Com organitzar els tallers d'estimulació del llenguatge a educació infantil

10 nov 2013

Si va tres mesos algú m'hagués demanat com organitzar/ fer, no hauria sabut ni per on començar. Passar de secundària a infantil és un bot molt gran. No obstant, aquets mesos a l'EAP m'han servit per tenir algunes coses clares. I, tot i no ser una experta, aquí teniu una sèrie de consells per ajudar-vos a posar en marxa els vostres.
  1. Saber quin és el grup de referència. Sembla un doi, però si no coneixes el funcionament del grup, com es relacionen els infants, quin és el seu nivell de llenguatge, com es comuniquen... és impossible organitzar un taller adaptat a les necessitats dels alumnes. Per tant, abans de res, conèixer el grup!
  2. Tenir una bona relació amb la tutora. Sembla un altre doi, però com no tinguis una bona relació amb la tutora del grup, estàs perduda (o perdut). El problema és que de vegades amb això no hi pots fer res, més que intentar ser el més dipoplomàtics possibles i anar rascant a poc a poc.
  3. Establir els objectius generals del taller. Alguns d'ells poden ser:
    1. Fomentar l'ús de la llengua oral.
    2. Prende consciência de la pròpia respiració.
    3. Estimulació de la respiració oral.
    4. Augmentar el vocabulari.
    5. Millorar els moviments pràxics.
    6. ...
  4. Organització del grup. Una cosa que tinc clara, com més petit sigue el grupa, millor! Els desdoblaments compliquen bastante la feina, especialmente si els grups són nombrosos. 
  5. Temporalització. Dependrà del grup però, en general amb una o dues sessions setmanals serà més que suficient. També es poden combinar els tallers amb altres activitats: racons, activitats en gran grup... Tot depén de les necessitats del grup i de la disponibilitat horaria de l'AL. 
  6. Activitats a dur a terme. Aquest és un punt clau per l'èxit del nostre taller. Els infants s'ho han de passar bé, per tant, hem de trobar activitats motivadores i engrescadores, però també hem de tenir en compte que no tots els infants participaran per igual. Això es deu bàsicament a tres motius: les característiques personals dels alumnes, que els hi agradi o no l'activitat proposada i, principalment, l'etapa en la que es troben en relació al desenvolupament del llenguatge. Per tant, haurem d'escollir molt bé quines activitat hem de fer. 
  7. Avaluació. Aquest és un aspecte important. De moment, amb els tallers posats en funcionament m'he limitat a fer dues coses. Per una banda, observació de la parla dels infants i, per altra, avaluació del que s'ha fet al taller amb uns gomets. Es tracta de posar un gomet determinat a una graella, en funció de si a l'alumne li ha agradat, si ha participat... Amb els més petits és complicat fer-lis entendre, però en general, funciona. Amb el pas dels mesos, la idea és comparar les observacions inicials i veure si hi ha hagut o no un progrés.
I vaja, així és com hem anat organitzant els diferents tallers d'estimulació del llenguatge oral. Algú té alguna suggerència? Els organitzau de la mateixa manera?

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Un blog viu és aquell en el que es comparteixen experiències entre els seus lectors. M'encantaria llegir els vostres comentaris i suggeriments! Deixa el teu comentari!