Recursos de grafomotricitat, lectura i alfabetizació.

21 feb 2012

Ja feia temps que no feia cap aportació al blog. Avui, trescant per internet he trobat aquest recull de recursos per a treballar la grafomotricitat. És un recull molt complet i amb recursos per a infants i adults. Endinsar-se pels diferents enllaços és del tot recomenable.

Hi podeu accedir aquí.

Una de fuentes.

10 feb 2012

¿Alguno se ha parado a pensar en el tipo de letra que va mejor para que nuestros alumnos lean mejor? No me refiero a si "letra de palo" o ligada... me refiero al tipo de fuente que usamos para las fichas de trabajo, en los textos, que entregamos a nuestros alumnos. En ocasiones, especialmente en el caso de alumnos que tienen dificultades para la lectura, la tipografia que usemos va a implicar que esa lecturra tenga más dificultad de la que deberia. Y lo que yo no sabía es que hay algunas cabezas pensantes que han diseñado tipografias especiales para los alumnos con dislexia o dificultades de la lectura en general.

Una vez más, el blog "Mi mami es logopeda" me ha servido de inspiración para escribir esta entrada.

Entre las fuentes que presentan en el blog encontramos:

Entre las fuentes que ya encontramos disponibles en word o en desarrolladores web se recomiendan la arial, Geneva, Comic Sans y Verdana. A mi personalmente la que más me gusta es la verdana. La Comic Sans suele resultar atractiva para los alumnos pero en algunas ocasiones crea confusión en algunos caracteres.

Por otra parte quiero presentaros dos experiencias interesantes.en este aspecto. Desde la Universidad de Twente en los países bajos. Podéis ver la presentación que hacen de ella en el siguiente video. La lástima es que es una tipografia de pago y, en su versión completa, realmente cara (ver aquí). 



Por otro lado, existe otra tipografía que cumple el mismo objetivo que es la "Sarakanda", diseñada por Alejandro Valdez. Es realmente interesante el artículo que aparece en su blog sobre el proceso que ha seguido para realizar el proyecto. Lástima que no podamos conseguir la tipografia para trabajar en el aula! 

Una sobre recursos didàctics.

7 feb 2012

Ja fa temps que soc seguidora del blog "Mi mami es logopeda", una font quasi inagotable de recursos i informació relacionada molt especialment amb la logopèdia. Avui, trescant per la plana web he trobat un post que m'ha cridat molt l'atenció. Es titula "150 recursos gratuitos para la creación de material educativo" i la sorpresa ha sigut majúscula quan he descobert un enllaç a una infinitat de recursos per a crear material didàctic i, a sobre, completament gratuït!

Entre, altres utilitats podeu trobar:
  • Generadors de quaderns, llibres i publicacions digital.
  • Generadors de webquest i caces del tesor.
  • Generadors de qüestionaris i exercicis. 
  • Generadors de fulls de cal·ligrafia i paper pautat.
  • Generadors de mapes conceptuals i mentals.
  • Generadors de llistes, sopes de lletres i targetes de vocabulari.
  • Generadors de targetes de bingo, fitxes de dòmino i targetes.
  • Generadors de calendaris i rellotges
  • Generadors de jocs de taules, gràfics, laberints, anagrames...
  • ...
De moment només he pogut provar alguns dels generadors de fulls de cal·ligrafia i, dels que he provat vos recomano el creat per Bartolomé Sintes. És el que més et permet adaptar el material de treball. Pots escollir llengua: català, castellà, anglès, francès i galleg. A més, pots escriure l'enunciat, el peu de pàgina, escollir la grandària de la lletra, el tipus de pauta i nombre de repeticions. Ideal per fer activitats de cal·ligrafia amb textos personalitzats pels nostres alumnes! L'enllaç directe el teniu aquí.

L'enllaç directe al recull de generadors és aquest.

Esper que vos siguin d'utilitat!

¿Quines implicacions té l'eliminació del 4t curs de l'ESO??

3 feb 2012

Quan va sortir la notícia sobre l'eliminació del darrer curs de l'ESO i l'ampliació del batxillerat vaig pensar que era, en principi un gran errada, pel simple fet l'educació bàsica em sembla gairebé insuficient. Així que eliminant aquest darrer curs els alumnes passarien a una nova etapa amb moltes més mancances que les actuals, per molt que l'educació obligatòria no finalitzés fins haver acabat el primer curs del batxillerat o de la formació professional. Ara bé, no em vaig aturar a pensar que hi havia darrera aquesta voluntat de modificar el sistema educativa (més enllà d'aquella que tots els docents de voler canviar el sistema educatiu cada vegada que hi ha un canvi de color en el govern, clar està). Però ahir, a classe vam tractar aquest tema i ens van donar algunes pinzellades del que pot voler significar aquest canvi, així que he decidit cercar informació i opinions sobre el que realment significa aquesta tan "simple" modificació del sistema. I m'he trobat amb multitud de notícies i opinions.

Sembla que l'objectiu principal és disminuir la taxa de fracàs escolar a l'etapa, ja que aquesta és calcula a partir del nombre d'alumnes que abandonen els estudis sense acabar els quatre cursos (Personalment penso que cal preguntar-se què és el que entenem per fracàs escolar, però d'això en parlarem un altre dia). Ara bé, si reduïm un any l'etapa, aconseguiran que hi hagi "menys possibilitats" de que els alumnes abandonin el sistema educatiu i, per tant, es reduirà la taxa de fracàs escolar. ¿És realment això el que vol el govern o amaga altres interessos?

Aquest article d'opinió en comença a donar unes pinzellades: el que el govern realment cerca és el concert del batxillerat. L'etapa obligatòria acaba als 16 anys, per tant, un cop acabats els 3 cursos d'ESO, els alumnes han d'escollir entre fer el primer curs de batxillerat o el primer dels cicles formatius. Sembla clar que als centres concertats s'haurà de concertar tota l'etapa, per que, quin sentit té concertar tan sols el primer curs? Senzillament no en té.

No oblidem que, tot i estar finançats amb doblers públics, l'educació avui en dia és diferent entre centres públics i concertats. Tot i que l'educació és gratuita en ambdós casos, no hi ha el mateix tipus d'alumnes. A les escoles concertades les activitats extraescolars, les sortides o el preu del menjador solen ser més cars que a una escola pública, per la qual cosa els alumnes matriculats solen tenir un perfil socioeconòmic, a priori, més elevat. Està clar que hi ha de tot però estic quasi convençuda que això és així. Amb tot això, què passa amb un batxiller concertat? Que s'afavoreix a aquells que més tenen en detriment d'aquells que menys ho necessiten.

Però això no acaba aquí. Amb molts anys de lluita s'ha aconseguit tenir una formació professional de qualitat, equiparable amb la formació universitària i que donava accés a aquesta. Amb els cicles formatius actuals no es menysprea aquesta formació ja que és vertaderament útil i una opció diferent. Què passarà quan s'implanti el nou sistema?  Que molts d'aquells que dubten entre la formació universitària o el cicle formatiu escolliran realitzar el primer curs de batxiller i, per tant, tornarem al sistema en el que aquells "no valen" per a la universitat realitzen el cursos formatius. És a dir, es desapareix la igualtat d'oportunitats i s'ajuda a aquells que menys o necessiten, aconseguint un sistema educatiu més injust.

Així que, el que sembla una voluntat de disminuir les taxes de fracàs escolar, en realitat és un forma d'eliminar oportunitats al més febles i de privatitzar una part de l'ensenyament en forma de concerts educatius.

Enllaços a algunes notícies que parlen del tema.

Sobre los recortes en educación... (II)

1 feb 2012

En la entrada "Sobre los recortes en educación... (I)" inicié mi reflexión crítica sobre la situación actual de nuestro sistema educativo. En la entrada de hoy, quiero hacer referencia a los previsibles recortes en educación de cara al próximo curso en Baleares.

A mediados del mes de septiembre, debido a la situación económica en nuestra comunidad se decidió poner en funcionamiento un sistema que pretendía ahorrar millones de euros en las sustituciones de maestros. A grandes rasgos, se trata de no cubrir las bajas inferiores a 30 días de duración. Eso se traduce en que una baja que, a priori, se supone corta puede no ser cubierta. ¿El resultado? Alumnos no atendidos correctamente (que los profes con horas "libres" se encarguen del grupo durante el tiempo que dure la baja no puede considerarse que el grupo esté bien atendido). 

A esto se añaden otras medidas como no pagar los meses de verano a los profesores interinos, aunque acumulen los seis meses que, hasta el pasado curso, le permitían cobrar durante esos dos meses y, por tanto, disfrutar de cierta tranquilidad económica. Aunque este último aspecto no influye directamente sobre los alumnos, lo cierto es que, si crea cierto malestar entre el profesorado, quienes ven como se recortan sus derechos y no se valora su trabajo. 

Y con este panorama, el pasado 17 de enero (día festivo en muchos municipios de las Islas), se publicó en el BOIB por el que se establecen las plantillas de profesores de cara al curso que viene y Oh! Sorpresa! Los recortes son más que evidentes. No se recorta en tutores, esto está claro, sin embargo, sí se recorta y mucho en personal del equipo de apoyo. Por cada línea educativa habrá en el centro 1 profesor de atención a la diversidad, O 1 profesor de pedagogía terapéutica O un profesor de audición y  lenguaje. En otras palabras ¡UN SÓLO PROFESOR DE APOYO POR LINEA EDUCATIVA! Sin embargo, para mi lo peor no es esto, sino el hecho que parece que para este gobierno los diferentes perfiles profesionales realizan el mismo trabajo. Me pregunto si saben realmente que es lo que hacen estos profesionales en el aula.

¿En qué se traducen estos recortes en los centros? Pongamos por ejemplo mi centro actual, de una linea y media. Actualmente estamos trabajando una maestra PT, una AD y dos AL (en este caso son dos medias jornadas, puesto que una de las AL es la directora del centro). Con los recortes previstos de cara al curso siguiente se quedaría con la AD (la maestra más antigua del centro) y una media jornada de AL (suponemos que la directora del centro).  Si ahora nos cuesta atender a todos los alumnos del centro, ¿qué pasará el próximo curso?

Evidentemente todo esta ha creado cierto descontento en los centros educativos, aunque de momento, escasa repercusión social. Sin embargo, el actual gobierno (ver aquí) ya ha querido dejar claro que el próximo curso no habrá recortes en las plantillas. Habrá que esperar qué pasa en los próximos meses, pero la cosa no pinta demasiado bien.
Un blog viu és aquell en el que es comparteixen experiències entre els seus lectors. M'encantaria llegir els vostres comentaris i suggeriments! Deixa el teu comentari!